Výroba umelých skál a pozadia pre terária

Pripravil som si tentoraz článok na tému ako si urobiť po domácky terárijný kameň, či terárijnú stenu.
Každého ťahá mať terárium čo najviac estetické a teda aby bolo čo najbližšie k biotopu zvieraťa. 3D kompletné pozadie majú nevýhodu v zlom čistení a pracnejšej či nemožnej hygiene.
Preto ma napadlo vytvoriť si návrh na samostatne stojace "kamene", ktoré sa z terária môžu kedykoľvek vybrať, kompletne umyť a zase vrátiť späť, či jednoducho použiť inde ..
Výhoda je bezpochyby v tom, že si vytvoríte kameň podľa svojich predstáv, ktorý takmer nič neváži a inštalujete si ho podľa ľubovôle. Nevýhoda je časová náročnosť, financie na použitú výrobu a určitá zručnosť.

 

Čo budete potrebovať:

  • • polystyrén
  • • rezací nôž tzv. pasparťák
  • • flexibilné lepidlo na kachličky - pozor musí byť flexibilný nech nepraská
  • • farby s atestom na detské hračky a styk s potravinami
  • • štetec
  • • disperzia na finálny náter

 

 

Ľubovoľne:

  • • tavná pištoľ so silikónom
  • • farebný piesok
  • • drevené tyčky na výstuž

 

TIP: chcete mať prenosné pracovné miesto a nerobiť neporiadok? Kúpte si plastový veľký nízky box av ňom pracujte ... Polystyrén nebude toľko odlietavať po miestnosti, nie je problém v ňom miešať lepidlo a farby a po zaschnutí zoškrabať. Pri schnutí môžete box so skalou kamoliv upratať, aby neprekážal a pri ďalšiu prácu nie ste nútení si znova pracne budovať pracovný priestor ;)

KROK 1

Rozmyslíme si alebo si zhruba načrtneme ako by skala mala vyzerať. Určite je potrebné si rozmyslieť k akému jašterovu plánujete skalu umiestniť. Pre veľké silné jaštery je potreba výstuž a viac vrstiev lepidla, odporúčam teda málo výstupov so záhybmi, ktoré by sa nedali veľmi čistiť od výkalov a mohli by sa pod ťarchou jaštera zlomiť. Ja postupoval narezaním rôznych štvorcov, kedy najväčší tvorí základ a naň sa už pripevňujú ďalšie kusy. V centre prepichnem stred a vsunem tam drevenú tyč pre lepšiu odolnosť, ale nemusí byť.
Každé poschodie na hrubo prilepujem silikónom je to rýchle, ale môžete prilepovať rovno lepidlom na kachličky:)

KROK 2

Máme hrubo poslepované a začneme nožom tvarovať rôzne prelysy a zrezávať poschodia, aby začali pripomínať tvar kameňa, v kreativite sa medze nekladú:)
Miesto noža niekto tvaruje aj spájkou. Ja som túto techniku neskúšal.

 

 

KROK 3

Namiešame si zmes lepidla na kachličky. Prvý náter je lepšie mať viac nariedený.
Štetkou nanášame lepidlo postupne do všetkých záhybov, tým sa venujeme najviac, aby nám do zabudnutej diery nevliezol hmyz a neuhniezdil sa vo vnútri.
Ďalšie nátery sú už nie tak riedené a viac hutné. Každý náter by mal pred ďalším náterom poriadne preschnúť. Prvý nechávam schnúť celý deň a ďalšie nátery pol dňa až deň, podľa potreby.

Ako už bolo povedané, kameň, napríklad ku gekónovi poslúži len s 3 vrstvami, ale náter pre agamu je potrebné opakovať 5 a viackrát, ja používam 6 vrstiev lepidla.

Čím viac vrstiev tým viac prichádzate o vyrezané detaily.

Na poslednú mokrú vrstvu lepidla spravidla sypu piesok. Pre zviera je lepšie na šplhanie a celkovo umocní lepší výzor relaističnosti. Na údržbu je to už horší variant.
Pre kompletný opieskovaný vzhľad sa vykonáva postup trošku inak.

Nezabudnite aspoň jednou vrstvou lepidla natrieť aj spodnú stranu skaly!

 

 

KROK 4

Po vyschnutí lepidla prichádza na rad farby.
Tu sa človek, čo sa fantázie týka vyšantí najviac a môže si farbu namiešať podľa chuti či inak kombinovať. Ja som použil bielu a čiernu farbu, kedy som si namiešal svetlo šedú a použil ako celonáterový základ pri oboch variantoch.
Po zaschnutí som si pripravil namiešanú tmavosivú farbu a pre tmavý variant som suchým štetcom v neriedenej farbe jemne vyfarbil jamky a miesta s prelismi.

U bielej varianty je lepšie všetko riešiť o pár stupňov tmavšie. Tu som viac experimentoval s väčším odstupňovaním.
Po zaschnutí šedivého náteru som postupoval rovnako a najprv tieňoval a potom bielou farbou vyťahoval svetlá a miesta ktoré vyčnievajú. Neskôr znova tieňoval a opakoval tento postup.

Ak by si človek chcel dať naozaj záležať, ide si viac vyhrať a maľovať menším štetčekom, použiť airbrush s obyčajným postrekovačom, atď. Ale tu už záleží na zručnosti a hlavne chuti:)

 

KROK 5

po zaschnutí farby si nariedim do postrekovača roztok disperzie a vody alebo len namiešam a pretriem štetcom. Disperzia uzavrie povrch pred vodou a aj keď sa jedná o kameň do púštneho biotopu, odporúčam jej použitie kvôli ľahšiemu
odstraňovaniu nečistôt. Kameň potom dostane trošku "saténový povrch" nebude úplne matný.

Ako vidíte nie je to nič zložité, len časovo zdĺhavejší variant, za to keď sa na výsledok pozrie človek do terária, má oveľa väčšiu radosť z odvedenej práce.