Agama fúzatá - silkback forma Agamy s kožou miesto šupín

napríklad SKINNY morča. Keďže som nenarazil na internete na článok, ktorý opisuje skúsenosti s chovom, ale len kusé aj niekedy protichodné informácie, rozhodol som sa publikovať vlastné skúsenosti, ktoré by pre niekoho mohli byť v obstaraní sila na nezaplatenie.

Na základe skúseností, by som tak dramaticky túto formu a jej starostlivosť nevidel, tak ako mnoho chovateľov súdi, avšak niekoľko dôležitých aspektov sa musí dodržiavať, pretože táto forma Vám chyby neodpustí. Silk vzniká spárením dvoch leatherback, teda agam s redukovanou veľkosťou šupín. V znáške z tohto spojenia je prevažná časť mladých leatherbackov, niekoľko s normálnou veľkosťou šupín a cca tak 15 - 20% formy silkback, teda agam, u ktorých sa vynásobí redukcia šupín a sú tak malé či žiadne, že agama je na dotyk a vizuálne ako pokrytá kožou, ktorá je veľmi hladká a jemná. Rozhodne nemáte v ruke pocit, že držíte plaza, skôr už spomínané morča skinny.

 

Forma silkback vďaka takmer nulovému počtu šupín (pár náhodne rozmiestnených šupín sa na tele vždy nájde) dokáže krásne podporiť danú farebnosť, ktorá v kombinácii s genómami HYPO a TRANS môže stvoriť úplne neuveriteľne vyfarbeného tvora a môže sa stať klenotom vo vašom chove. Ale je tu VEĽKÝ POZOR, samice silkback sa neodporúčajú páriť vzhľadom na jemnosť ich kože, je tu veľmi reálna hrozba pri zakusovaní sa samca o potrhanie a následné usmrtenie samice.

Naopak samec je v tomto prípade bezproblémový, tu iba platí, že spojením silk x normal = celá znáška leatherback. Spojením hodváb x leatherback je percento siliek a leatherbackov 50% na 50%.

Agama Vousatá SILK

Starostlivosť o silky:

Starostlivosť je špecifická a môžem povedať, že čím je silk agama väčší, tým viac odpadá starostlivosť o ňu, povedal by som, že prvé 2 mesiace je to piplačka a potom už ide len o naučené úkony . Po vyliahnutí sa začína 14-dňové obdobie, kde by som aj povedal doslova boja o ich prežitie, pretože ani z jednej znášky sa mi nevyliahol hodváb, ktorý začal sám od seba loviť hmyz. Žrali zelené ale nie hmyz.

Ak neprikročíte k umelému dokrmovaniu, veľmi rýchlo začne chradnúť a zahynie. Akonáhle začne prijímať aspoň touto cestou hmyz, tak je väčšinou otázka niekoľkých týždňov, kým sa sám rozožerie. Akonáhle začne sám loviť je vyhrané.

Na čo si u malého silka dať pozor je veľká dehydratácia, podľa mňa je to dané "kožou". Odporúčam silka dávať raz denne kúpať, kedy sa napije, navlhčí si kožu a tá trochu povolí a odpadá nebezpečenstvo priškrtenia prstov či chvostíka, kedy by potom nasledovalo odumretie a odpadnutie danej časti. Čo sa mi neosvedčilo je mazať silka v takto ranom veku, odporúčam iba v prvých týždňoch kúpať. Po zmäkčení svlečiek jemne prejsť prstami a "pomôcť" mu so vyzlekom, ale len prejsť, môj pokus s priškrteným chvostíkom a iba menším tlakom na odstránenie svlečky okolo stavca chvostíka sa stretol s veľkým neúspechom, pretože počas hodinky vznikla podliatina a následne odumretie. Preto neodporúčam s pomáhaním zo vyzleku, hoci mi to bolo odporučené inými chovateľmi.

Malé silky chovám na obrúskach a maximálne po 3 kusoch. Čím viac hodváb rastie a silnie, tým táto starostlivosť viac odpadá. Akonáhle je už hodváb zdatnejší pristupujem k mazaniu excipialom (ružovým), mazať odporúčam podľa vyzleku cca 1x týždenne až 1x za dva týždne, ale nie viac ako 2x týždenne, akonáhle sa mi prestane správanie páčiť prestávam mazať. Kúpele zachovávam, ale iba aby sa hodváb poriadne napil, najprv redukujem každý druhý deň a potom pokojne len 1-3x týždenne.

Aj keď sa neodporúča silky chovať pohromade alebo dokonca pohromade s inými agamami, dovoľujem si tvrdiť, že v priestrannom teráriu nie je problém mať napríklad ďalšie 2 normal či leatherback agamy so silkom. Musí sa dávať pozor na poškriabanie a kúsance, na ktoré je hodváb obzvlášť háklivý, preto je dobré vyhrievaciu plochu mať takú veľkú aby po sebe veľmi neliezli. Samozrejmosťou je terárium nezariaďovať ostrými vetvami a kameňmi. Pokiaľ sa agama o niečo poškriabe či zraní, je dobré dezinfikovať ranu dezinfekciou F10 a do kúpeľov pridávať odvar z harmančeka pre lepšie hojenie. U Silka spoznáte dehydratáciu zníženou aktivitou a apatiou.

Agama Vousatá SILK

Osvetlenie

Posledný bod je osvetlenie a intenzita uvb žiarenia. Ja osobne u malých siliek používam UVB kompakty a to ReptiEye 13w, 5.0, akonáhle povyrastú, zamením za silnejší 26w zdroj. Akonáhle je hodváb dospelý nebál by som sa použiť UVB Výbojku. U HYPOTRANS silka by som UVB zdroj používal naďalej slabší.

Podľa mojich skúseností sú tieto postupy pre silka nutné, hoci sa to popísané pohromade zdá veľmi náročné, akonáhle si človek na tieto úkony navykne, bude mu silk prospievať a robiť len radosť.

Agama Vousatá SILK